tietoa minusta

Juha Erola

Olen vuonna 1966 syntynyt ympäristökoordinaattori, luonnonvalokuvaaja ja tietokirjailija. Luonnonsuojelun ja suomalaisen metsäluonnon historiallinen kerrostuneisuus on kiehtova työskentelyalusta. Kuvallisessa kerronnassa on pääosissa aina ollut ekosysteemin toiminnan tai toimimattomuuden ymmärtäminen. Lajien käyttäytyminen, valokuvaamisen eettinen perusta ja suojelulliset näkökohdat ovat ohjanneet kuvauspäivieni tarkoitusta. Minulla onkin ollut ilo kuvata suomalaisen luonnon erilaisten tutkimus- ja opetusprojektien parissa niin RKTL:lle, WWF:lle, LUKE:lle kuin myös eri luonnonvara-alan oppilaitoksille. 

Aloitin 15 vuotiaana 1981 Itä-Häme lehden kesäluontojuttujen kirjoittajana ja kuvaajana, seuraavana vuonna pääsinkin jo astetta ylemmäs vastaavaan hommaan Etelä- Suomen Sanomiin, oli jännittävää! Olen kirjoittanut sen jälkeen  vuosina 1993-2023 lukuisasti kuva-artikkeleja mm. Kamera- Luonnonkuvaaja- Hippos- ja Meloja lehteen sekä päivälehtiin. Kuviani on sitten julkaistu vuosikymmeninä satoja, eri maissa ja eri tarkoituksissa. Olen Suomen Journalistiliiton jäsen ja englantilaisen Solent, New Hampshire kuvatoimiston sopimuskuvaaja. 

Sosiaalisen median alustat olen työssäni jättänyt kovin vähälle huomiolle koska vierastan vastakkainasettelun maailmaa.

Osallistun suunnittelemattomasti vuosittain kansainvälisiin ja varsinkin suurimpiin mustavalkoisen valokuvan kilpailuihin ja olen saanut jopa pienen osani menestyksestä. Parin kuluneen vuoden aikana mukavimmat yllätykset ovat tulleet Monocromen ja Monovision fotojournalismi ja wildlife sarjojen  kunniamaininnoista sekä värikuvissa NPC finaalipaikasta. 

Näyttelyihin osallistuin vielä 1990 luvulla aktiivisesti ja veljeni Jounin kanssa saatiinkin aikaan 93-94 vuosina varsin menestynyt "Harjuilta ja kaskimailta" näyttely joka keräsi tuolloin 60.000 kävijää. Yhteisnäyttelyissä on sen jälkeen kuviani ollut harvakseltaan. Seuraava kerta onkin sitten Albaniassa heinäkuussa 2024 kun kansainvälinen merien suojelun kutsunäyttely avautuu. Eri puolilta maapalloa valitut 20 kuvaajaa edustavat lähimertaan. Ymmärrettävästi minulle jäi Baltic Sea... Siitä sitten myöhemmin.

Eri kustantamojen kanssa tehdyt yhdeksän tietokirjaani käsittelevät lähinnä hevosten historiaa, mutta mukaan on mahtunut myös kaskenpolton historiaa ja asiaa uhanalaisten niittyhakamaiden suojelusta. 

Työn alla kyllä on jotain jälleen...